+36 1 383 61 15 [email protected]

A testmozgási kedv fenntartása

A testmozgás hatásos gyógymód. Rendszeres edzéstervet követni azonban – bármilyen nyomós érvek szólnak is a sportolás mellett- nem mindig könnyű. A kifogások olykor hihetőek (”én ezt nagyon unom”), máskor teljesen abszurdak („képtelen vagyok rá”). Vannak elfoglalt emberek, akiknek nincs idejük sportolni, de akadnak olyanok is, akiknek lenne, csak tagadják.

Van-e mód arra, hogy minden nehézséggel dacolva, tartsuk magunkat az előírt edzésprogramhoz?

Igenis van! Kezdjük azzal, hogy újra végiggondoljuk, amit a testmozgásról tudunk.

Hogyan határozhatjuk meg a testmozgás fogalmát?

Régebben a testmozgást olyan fizikai cselekvésként határozták meg, amelynek jelentős légzésfokozó hatása van. E meghatározás alapján csak olyan tevékenységek jöttek számításba, mint a kocogás, úszás, kerékpározás, lépcsőjárás és más hasonlók. Ha ezeket valaki nem kedveli, magára vessen – mondták. A táncot, a kertészkedést és a kisebb erőfeszítéssel járó sportokat nem tekintették hasznosnak, mert azok az erőnlét javítására nem alkalmasak.

Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a mérsékelt testmozgás is igen hasznos a megfelelő testsúly elérése, az általános egészségi állapot javítása és a stressz csökkentése szempontjából.  Ugyanakkor egyre nagyobb hangsúlyt kap maga a testmozgási folyamat is, vagyis hogy naponta végezzünk valamiféle mozgást, függetlenül attól, hogy az mennyire fejleszti az állóképességet.

Hogyan tarthatjuk fenn a késztetést?

Rendszeressé tétel. Egy új szokás rögzülése hosszú hetekig tart. Minél elszántabbak vagyunk a kezdeti időszakban, később annál tartósabb lesz a kialakult szokás.

Beiktatás a napirendbe. Előre ütemezzük be a hét egy vagy több adott napjára a testmozgást, és ettől a menetrendtől semmiképp se térjünk el. A másik  módszer, vagyis, hogy „megpróbálunk rá valamikor időt szakítani”, nem szokott beválni. A legjobb időpont az, ami a legkényelmesebb. Ha valaki „reggeli típus”, de reggel mér e nélkül is sok tennivalója van, válasszon másik napszakot.

Türelem, rugalmasság. Egyes napokon több kedvet érzünk a testmozgáshoz, vagy több időnk van rá, mint máskor. Ilyenkor teljesítsünk többet. Ha a tervezett edzésmennyiség túl soknak tűnik, beérhetjük kevesebbel. Ha betegség, sérülés vagy időhiány miatt egy ideig lemondtunk a testmozgásról, később lelkiismeretfurdalás nélkül kezdjük újra. Egy kis kihagyástól még nem dől össze a világ.

Örömmel, szórakozva. Olyan körülményeket válasszunk, amelyek között a testmozgás élvezetet jelent. Például szobakerékpározás közben lehet olvasni, TV-t nézni, zenét hallgatni.

Csak amíg jólesik. Rendszeres testmozgás közben a szervezet időnként megmakacsolja magát. Vegyük komolyan ezeket e jelzéseket. Lehet, hogy túl sokat teljesítettünk, ami csökkentheti az eltökéltséget, és végül a testmozgás abbahagyásához vezet. Válasszunk kevésbé megterhelő edzést, vagy tartsunk egy kis szünetet. A lazítás után újult erővel és elszántsággal kezdhetjük újra az edzést.

A testmozgás még nem minden. A testmozgás mellett arra is ügyeljünk, hogy étrendünk kiegyensúlyozott legyen, kevés zsiradékot tartalmazzon. Nagyon fontos a jó alvás, és az egészségre ártalmas szokások, mindenekelőtt a dohányzás elhagyása.

A testedzés módja és a személyiség. Nagyon megkönnyíti az ember dolgát, ha ismeri önmagát, és személyiségének megfelelő testmozgást választ.

Sikerorintált. Válasszon olyan sportot, amiben kiélheti vetélkedő hajlamát, pl. teniszt, kosárlabdát, labdarúgást.

Játékos kedvű. Táncoljon (mindegy, hogy mit), korcsolyázzon, görkorcsolyázzon.

Dolgos, tevékeny. Az elvégzendő munka jó testedzés is lehet. Ilyen a fűnyírás, kertészkedés, asztalosmunka, autómosás.

Magának való, befelé forduló. Végezze a testedzést otthonában, járjon le a legközelebbi parkba, túrázzon, jógázzon, vagy válasszon valamilyen küzdősportot.

Társaságkedvelő. Vegyen részt csoportos kiránduláson, kerékpártúrán.

Tejesítményorientált. Válassza az állóképesség növelésének hagyományos módjait: fusson egyre gyorsabban egyre hosszabb távot, emeljen egyre nagyobb súlyokat.

Megrögzött fotellakó. Határozza el, hogy mindennap végez valamilyen mozgást, még ha csak keveset is – például menjen fel a lépcsőn három emeletet, sétáljon a közeli boltba. Építsen sikereire.